Featured

Erasmus+ Συνάντηση μαθητών και καθηγητών στην Ξάνθη.

Η δυναμική αποτύπωση της τέχνης της ζωγραφικής στην Εκπαίδευση μέσω καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων.

 Το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ διοργάνωσε συνάντηση μαθητών και καθηγητών με τίτλο «Developing English, Engagement, Motivation, Challenge and addressing Big Issues by Using Art, and an Arts Approach, to Non Art Subjects" MAAB - Michael Angelo and the Big Bang.

Το πρόγραμμα διήρκεσε από τη Δευτέρα 2 Μαΐου έως την Παρασκευή 7 Μαΐου 2022 και έλαβε χώρα υπό την εποπτεία καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου The Manchester Metropolitan University. Γενικός συντονιστής της ομάδας Erasmus+ ήταν ο κ. Mick Boyle, Άγγλος Θεατρολόγος.

Μαθητές και καθηγητές από Ουαλία, Τουρκία, Δανία, Πορτογαλία και Ελλάδα συμμετείχαν στη συνάντηση ErasmusPlus, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα δημιουργική, παιδευτική και βιωματική για όλους τους συμμετέχοντες.

Διάσημοι πίνακες ζωγραφικής όπως « Guernica" του Pablo Picasso , «Work» του Ford Madox Brown, « The persistence of memory» του Salvador Dali, “An Experiment on a Bird in the Air Pump” by Joseph Wright of Derby, “The Scream” του Edvard Munch «Η Δημιουργία του Ανθρώπου» του Μichelangelo, κλπ. υπήρξαν η αφορμή για να συνομιλήσει η σχολική κοινότητα για θέματα επιστήμης, ζωής, τέχνης.

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους μαθητές να αναστοχαστούν πάνω στην ανάγκη κατανόησης σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τη ζωή τους, τη σχολική κοινότητα, την κοινωνία και κατ' επέκταση την Ευρώπη του σήμερα. Επίσης, κλήθηκαν να διερευνήσουν την παγκόσμια ιστορία της τέχνης και να ανιχνεύσουν την αξία της στη ζωή τους, να γνωρίσουν διάσημα έργα ζωγραφικής και τους δημιουργούς τους. Κατάφεραν ακόμη να αναπτύξουν τεχνικές και στρατηγικές δραματουργίας, έτσι ώστε να καλλιεργήσουν την κριτική επεξεργασία, την παραγωγή έργου και λόγου, τη συνεργασία με μαθητές διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου και τη δεξιότητα χειρισμού της αγγλικής γλώσσας.

Επιπροσθέτως, μέσω της μέσω της βαθιάς και ποιοτικής ανίχνευσης κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το δικό τους εσωτερικό κόσμο, κατανόησαν καλύτερα τον εξωτερικό κόσμο και απέκτησαν εμπειρίες και γνώσεις για άλλους πολιτισμούς. Κατά τη διάρκεια των βιωματικών εργαστηρίων οι μαθητές συζήτησαν, αντάλλαξαν ιδέες και σκέψεις, συνεργάστηκαν, εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και ζωντάνεψαν με τη δική τους ματιά τις ιστορίες των διάσημων πινάκων ζωγραφικής μέσω μιας τελικής θεατρικής παράστασης. Ευχαριστούμε Erasmus+ για αυτή την αξέχαστη εμπειρία!

   

Αλίκη Μιχαλοπούλου-καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-Συντονίστρια προγράμματος Erasmus+ 3ου ΓΕΛ Ξάνθης